Dieta dla wegetarian

Wegetarianizm sam w sobie nie jest ani nie zdrowy, ani szkodliwy.13 Coraz większa część społeczeństwa przechodzi na ten rodzaj diety z bardzo różnych pobudek, jednak nie wszyscy potrafią skomponować tak swój jadłospis, aby dieta była pełnowartościowa i dostarczała wszystkich witamin i minerów. Najwątlejszą zasadą diety wegetariańskiej jest uzupełnienie w ten sposób braku białka zwierzęcego, aby nie dopuścić do jego niedoborów. Produktem wegetariańskim zastępującym białko zwierzęce są jajka, powinny być stałym składnikiem dań wegetariańskich,. Można nawet spożywać samo białko wykluczając żółtko, gdyż jest ono znacznym źródłem cholesterolu. Ponadto innymi składnikami dostarczającymi dużo białka są przeróżne nasiona roślin strączkowych takich jak fasola, soja, soczewica i groch. Bazując na tego rodzaju produktach można stworzyć smakowite dania, którymi zachwycają się nie tylko wegetarianie, Na bazie soi tworzy się przeróżne kotlety. Ponadto powinno spożywać się węglowodany w postaci złożonej, czyli pieczywo razowe z dodatkiem ziaren słonecznika lub dyni oraz makarony razowe.