Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska jest tematem wielu kontrowersyjnych dyskusji prowadzonych przez jej zwolenników i przeciwników. Jest to dieta określana mianem najlepszej i najskuteczniejszej, a zarazem najbardziej wyniszczającej organizm. Dietetycy, lekarze i specjaliści nie są jej zwolennikami właśnie z tego względu, że w sposób szybki powoduje duże braki w składnikach odżywczych organizmu.17 Dieta ta polega na radykalnym zmniejszeniu racji żywieniowych, wartość energetyczna na dobę wynosi od 500 do 600 kcal. Dieta powinna trwać 13 dni i ani dnia dłużej, ani krócej. Nie powinna być też stosowana częściej niż co dwa lata, ze względu na swoje niszczące właściwości. W skład diety kopenhaskiej wchodzi chude drobiowe mięso przyrządzane na parze lub beztłuszczową, warzywa, jaja i owoce w niewielkiej ilości, do tego duża ilość wody niegazowanej lub zielonej herbaty. Dopuszcza się tez picie rano filiżanki kawy z kostka cukru w celu dostarczenia energii. Dieta to trzy posiłki dziennie: śniadanie lunch i obiad, z czego śniadanie to zazwyczaj właśnie tylko kawa. Dieta powoduje szybką utratę masy ciała od 7 do 20 kilogramów podczas kuracji oraz poprawia metabolizm, zabezpieczając przed efektem jo-jo.