Dieta stabilizacyjna

Każdy człowiek, który planuje odchudzanie, powinien wziąć pod uwagę dietę stabilizacyjna, która powinna być następstwem każdej diety odchudzającej.9 Każdy, kto z trudem i wieloma wyrzeczeniami stracił zbędne kilogramy, wie, jaka to ciężka praca i jak bardzo kosztowna. Zadaniem diety stabilizacyjnej jest utrzymanie wymarzonej wagi i niedopuszczenie do efektu jo-jo. Jeżeli po diecie odchudzającej od razu wrócimy do starych nawyków żywieniowych i radykalnie zwiększymy dawkę energetyczną, nasza waga na pewno się nie utrzyma. Dieta stabilizacyjna polega na stopniowym zwiększaniu wartości energetycznej posiłków. Co tydzień zwiększamy wartość kaloryczna posiłków o 100 kcal, następnie można dodawać do jadłospisu różnorodne składniki i urozmaicać spożywane dania. Stopniowe zwiększanie dawki energetycznej oraz dodawanie pojedynczych składników pozwala na przyzwyczajenie się organizmu do większych dawek i zwiększenie spalania, zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Utrzymanie prawidłowych nawyków żywieniowych pozwala cieszyć się zgrabną sylwetką przez cały czas.